Ook

Een ondergrondse plaag met een ongewoon uiterlijk - de molmuis

Een ondergrondse plaag met een ongewoon uiterlijk - de molmuis


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Een van de soorten ondergrondse knaagdieren, die wijdverspreid is in Rusland, is de molmuis.

Ze leeft ondergronds in holen, en schaadt groentetuinen en boerderijen door knollen, bollen en andere ondergrondse delen van groenten te eten.

Deze manier van leven verenigt een mol, een gopher en een molmuis.

Baby baby: foto en uiterlijk

De baby is doof ondergronds zoogdier uit de hamsterfamilie.

Hij weegt tot 70 gram en lengte tot 13 cm​De staart is erg kort - tot 1,7 cm lang, daarom lijkt het soms alsof hij helemaal afwezig is.

De vacht is zacht en dik. Kleuring op de rug van lichtgele tinten tot donker zwartbruin​Als de molmuis een lichte kleur heeft, zal een kleine "hoed" met een donkere tint zeker opvallen op het hoofd.

De kleur van de buik verschilt in kleur bijna niet van de achterkant. De rui vindt elk jaar plaats, met de grootste intensiteit in augustus. Vrouwtjes zijn qua grootte vergelijkbaar met mannetjes.

Het lichaam van de molmuis is uitstekend geschikt voor het graven van doorgangen en tunnels - het is rolvormig, de nek is kort, de voorste snijtanden en de spieren van het voorste deel van het lichaam zijn goed ontwikkeld.

De oren ontbreken, de ogen steken iets uit, zwarte kleur. Op elke poot zitten 5 tenen die niet bedekt zijn met bont. De sporen zijn rond.

Heldere fotogalerij met de molmuis:

Distributie en reproductie

De babyblindneuk leeft in een groot gebied, van de Krim en de Ciscaucasia tot de Altai-steppen, evenals in Kazachstan en Centraal-Azië.

De belangrijkste habitat is steppe, halfwoestijn, bossteppe. Kan in de bergen leven op hoogtes tot 4000 meter, waar de grootste populaties voorkomen.

Bij het bouwen van een hol speelt het een belangrijke rol is de mate van bevriezing van de grond en de hoogte van het sneeuwdek - strenge vorst met een kleine hoeveelheid sneeuw kan de dood van het dier veroorzaken.

De molmuis leeft niet in continu zand.

Meestal is dit dier zijn leefgebied. selecteert plaatsen met kruimelige grond en rijke vegetatie.

Het is zeer zeldzaam om te worden aangetroffen in gebieden met vedergras en alsem. In bossen geeft het de voorkeur aan de randen van espen- en berkenweiden.

Mannetjes kunnen elk 2-3 tunnels bouwen, die hun holsysteem verbinden met de woningen van vrouwtjes. De molmuizen broeden van maart tot oktober.

Zwangerschap van vrouwtjes duurt ongeveer 3 weken​Gedurende het jaar kunnen er 3-4 nesten van elk 2-4 jongen verschijnen.

Het vermogen om zich voort te planten bij blindvliegen vindt plaats op de leeftijd van 1,5 maand.

Jonge molmuizen komen 's nachts naar de oppervlakte om zich op het grondgebied te vestigen.

Levensstijl

Het dier dirigeert meestal mijn hele leven op één plek​De reden voor migratie kan zijn het ploegen van het land, ernstige droogte, overstromingen van het gebied tijdens regen of voorjaarsoverstromingen, overmatig water geven van geïrrigeerde velden.

Het is een dagdier dat de hele dag actief handelt. Leidt het leven onder de grond en verschijnt slechts af en toe aan de oppervlakte, meestal om naar een nieuw territorium of stortterrein te verhuizen.

Van bovenaf kunnen afstanden tot 800 meter worden overbrugd. Eet ondergrondse plantendelen, en om ze te verkrijgen, bouwt hij ondergrondse holen met een diameter van 4-8 cm en een grote lengte - tot honderden meters.

De molmuis gooit alle uitgegraven aarde door kleine gaatjes op het oppervlak, waardoor je veel stapels tot 35 cm hoog kunt waarnemen.

Net als andere ondergrondse bewoners, het dier geen uitgangen naar de oppervlakte - holen blijven alleen open tijdens de periode van uitwerping van de aarde van daaruit. Onder normale omstandigheden worden ze aangesloten met speciale geaarde stekkers.

Er zijn nestplaatsen en opslag van bestanden op een diepte van 1-2 meter onder de grondBovendien kan het volume van de opgeslagen producten enkele kilo's bedragen.

In één nest, bekleed met wortels en uienschillen, er leven tot 10 molmuizen - een volwassen koppel en jonge dieren uit één of twee laatste nesten.

In de winter overwintert hij niet. Met het begin van een periode van ernstige droogte en hitte stopt praktisch alle vitale activiteit en wordt pas in de herfst weer hervat.

Onderscheidende kenmerken van andere knaagdieren

De belangrijkste verschillen tussen de molmuis en soortgelijke knaagdierensoorten zijn:

  • De afwezigheid van een middenrug in de ruimte tussen de ogen;
  • De derde boventand heeft aan beide zijden slechts twee afgeronde hoeken;
  • De kleur van de vacht is anders - zelfs dieren die in hetzelfde gebied wonen, kunnen een andere kleur hebben.

Een molrat kan worden onderscheiden van een molrat door zijn iets kleinere formaat, en meer als een grote veldmuis.

De gewone molrat verschilt van de Afghaanse door een andere schedelstructuur, van de Prometheïsche woelmuis - door de aanwezigheid van een korte staart.

Schade aan de menselijke boer en hoe te vechten

Tijdens maaltijden beschadigt gewassen - aardappelen, bieten, luzerne en katoengewassen. Kan verwen jonge bomen door aan wortels en schors te knagen, muren van kanalen voor irrigatie, opslag van aarde.

Tegelijkertijd levert de molmuis grote voordelen op voor de economie, door het land te verrijken met nuttige voedingsstoffen en het te beluchten.

Massabeschermende maatregelen worden niet uitgevoerd in de velden, omdat meestal is het aantal dieren binnen een zone kleinom grote aanzienlijke schade toe te brengen aan landbouwgewassen.

De daling van de nederzettingen ernstig beïnvloeden regelmatig ploegen van de grond en irrigatie.

Door de plaag onder controle te houden, wordt het moeilijk om de hele tijd ondergronds te blijven. Meestal aas met gif wordt gebruikt (groenten, alfalfa, klaver), die in de geopende gaten worden geplaatst.

Werkt goed gas methode​Er kunnen gemodificeerde molvallen worden gebruikt. Op vaste grond is de meest effectieve techniek regelmatig overvloedig water geven.

De natuurlijke vijanden van de molmuis zijn roofvogels en dieren. Rekening houdend met de ondergrondse levensstijl, kunnen ze echter alleen worden aangevallen door slangen en wezels, en zelfs dan op voorwaarde dat er een open doorgang in het gat is.
Bovendien beperken infectieziekten, parasieten, overstromende holen in de lente met water uit smeltende sneeuw het aantal dieren.

Gevolgtrekking

Baby doof - ongedierte zoogdier, verdeeld over een groot deel van het grondgebied van Rusland, evenals in de landen van Centraal-Azië.

Leeft voornamelijk ondergronds, waar hij lange paden-labyrinten bouwt. Het voedt zich met het ondergrondse deel van planten, inclusief landbouwgewassen - aardappelen, bieten en andere.

De meest effectieve maatregel tegen de molmuis is het ploegen van velden en overvloedig water geven.​Massabeschermende maatregelen worden niet uitgevoerd vanwege het kleine aantal dieren in een bepaald gebied.

Video

In de video kun je duidelijk de gewone molmuis zien:


Bekijk de video: Man Bijt Hond - Mollen Steken (Juni- 2022).